Försöksverksamhet med oberoende barnombud

Utlysningsdatum: 2025-04-15
Sista ansökningsdag: 2025-05-15
Tid kvar att ansöka: 26 dagar

Syfte med statsbidraget

Syftet med statsbidraget är att främja att ideella föreningar och stiftelser erbjuder försöksverksamhet med oberoende barnombud.

Försöksverksamhet med oberoende barnombud avser en verksamhet där en person som har fyllt 18 år stödjer, förklarar och underlättar ett barns delaktighet vid barnets kontakter med myndigheter.

Målgruppen för försöksverksamheten med oberoende barnombud ska vara barn med omfattande behov av stöd och som saknar tillräckligt sådant stöd från vårdnadshavare eller andra vuxna.

Om ett barn har fått stöd från ett oberoende barnombud får fortsatt stöd även ges under en begränsad tid efter det att den unge har fyllt 18 år.

Det ska vara kostnadsfritt att få stöd från ett oberoende barnombud.

Vilka kan ansöka

Ideella föreningar eller stiftelser utan vinstsyfte som inte är statliga eller kommunala kan ansöka om statsbidrag.

Organisationen ska:

  1. bedriva verksamhet utan vinstsyfte
  2. ha företrädare med tillräcklig erfarenhet, kompetens och utbildning för att kunna bedriva försöksverksamhet med oberoende barnombud
  3. styra sin verksamhet med tydliga mål, metoder och rutiner i syfte att säkerställa ett skydd för barns integritet och säkerhet
  4. dokumentera sin verksamhet genom att fastställa verksamhets- och revisionsberättelser
  5. sedan minst fem år i Sverige ha bedrivit arbete riktat till enskilda barn i utsatta situationer.

Villkor för bidraget

Statsbidraget är ett verksamhetsbidrag för försöksverksamhet med oberoende barnombud.

Organisationen ska uppfylla demokrativillkoren enligt förordningen. Demokrativillkoren gäller för organisationen som söker bidrag och dess företrädare samt organisationens samarbetsorganisationer och företrädare för samarbetsorganisationer.

Bidrag får inte lämnas till en organisation som har fått något annat statligt bidrag för samma försöksverksamhet med oberoende barnombud. Övriga bestämmelser för bidrag finns i förordningen och anvisningar för statsbidrag 2025.

Villkoren för bidraget styrs av förordning (2025:119) om statsbidrag till försöksverksamhet med oberoende barnombud (pdf)

Anvisningar för statsbidrag 2025

Uppdrag till Socialstyrelsen att stödja och följa upp försöksverksamhet med oberoende barnombud (pdf)

Ansök nu

Villkor för ansökan

Ansökan om statsbidrag ska ha kommit in till Socialstyrelsen senast den 15 maj 2025. Ansök via Socialstyrelsens e-tjänst.

  1. Om organisationen inte har sökt Socialstyrelsens statsbidrag tidigare behöver behörig företrädare (eller en person med fullmakt från denne) skicka in en ansökan om att bli ombud i Socialstyrelsens e-tjänst. Tänk på att skicka in ombudsansökan i god tid innan ansökan stänger.
  2. Efter att ombudsansökan beviljats kan ni ansöka om bidrag via e-tjänsten. Gå in under rubriken ”Öppna utlysningar” i inloggat läge i e-tjänsten. Till ansökan ska obligatoriska bilagor bifogas.

Att bli ombud i e-tjänsten

Allt om ansökningsprocessen

Beslut om ansökan

Socialstyrelsen fördelar totalt 18 000 000 kronor 2025. Vi planerar att besluta om statsbidrag i juni 2025. Bidraget betalas ut i slutet av juni 2025.

Om det kommer in ansökningar om mer bidrag än det totalt finns att fördela gör vi ett urval. Vid fördelningen kommer vi att prioritera de ansökningar som bedöms ha bäst förutsättningar att bedriva försöksverksamhet för oberoende barnombud. Vi kommer också ta hänsyn till geografisk spridning.

Återrapportering till Socialstyrelsen

Organisationer som har beviljats bidrag ska skicka in en redovisning (återrapportering) till Socialstyrelsen senast den 16 februari 2026. Vi mejlar ett återrapporteringsformulär till kontaktpersonen för ansökan i januari 2026. Meddela oss om kontaktuppgifterna ändras.

Socialstyrelsen kan komma att begära in ytterligare underlag som styrker att bidraget har använts på ett korrekt sätt. Vi kan också begära in underlag som styrker redovisade kostnader, exempelvis kontoutdrag eller andra ekonomiska verifikationer. Det bör finnas ett eget kostnadsställe för statsbidraget. Organisationen rekommenderas att använda ett separat projektnummer för bidraget.

En revisor ska granska organisationens redovisning av hur statsbidraget använts. Revisorns intyg ska bifogas återrapporteringen. Om bidraget är fem prisbasbelopp (60 000 kronor) eller högre ska granskningen göras av en auktoriserad eller godkänd revisor.

Socialstyrelsen stödjer och följer upp försöksverksamheterna

Socialstyrelsen ska enligt regeringsuppdraget stödja och följa upp försöksverksamheterna med oberoende barnombud. Företrädare för organisationen och de oberoende barnombuden ska ta del av myndighetens stöd och medverka i uppföljningen.  

I Socialstyrelsens stöd ingår att etablera forum för dialog, kunskapsöverföring och erfarenhetsutbyte mellan ideella föreningar och stiftelser som beviljats statsbidrag. Till dessa forum kan även andra relevanta aktörer bjudas in. Vidare ingår det i myndighetens stöd att ta fram och genomföra utbildnings- och kompetenshöjande insatser för de ideella föreningarna och stiftelserna och även, när så är relevant, för enskilda oberoende barnombud. I stödet ingår även att, vid behov, bidra till hur ideella föreningar och stiftelser kan utforma relevanta rutiner, till exemel för orosanmälningar till socialtjänsten och personuppgiftsbehandling.

Socialstyrelsen ska också följa upp försöksverksamheterna med oberoende barnombud på aggregerad nivå, dels i syfte att kunna identifiera och vidta förbättringsåtgärder under den tid som försöksverksamheterna pågår, dels för att mot slutet av satsningen kunna utvärdera försöksverksamheterna utifrån resultat för barnen.

Uppdrag till Socialstyrelsen att stödja och följa upp försöksverksamhet med oberoende barnombud (pdf)

Kontakt

För frågor om statsbidraget