Vi ser över vår kommunikation om statsbidrag, och kommer att sluta med mejlutskick vid utlysningar och påminnelser. Håll dig i stället uppdaterad via statsbidragskalendern och bidragens webbsidor.
Vi ser över vår kommunikation om statsbidrag, och kommer att sluta med mejlutskick vid utlysningar och påminnelser. Håll dig i stället uppdaterad via statsbidragskalendern och bidragens webbsidor.
Syftet är att säkerställa att barn och unga som är i behov av en placering också ska få det.
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram en fördelningsnyckel för statsbidraget. Den ska baseras på relevanta nyckeltal, bland annat kostnader för placeringar i den sociala barn- och ungdomsvården. Information om fördelningsnyckeln finns i bidragets anvisningar.
Statsbidraget ska användas till att:
Medlen fördelas i enlighet med regeringens uppdrag:
Regeringsbeslut 2024-12-19 S2024/0251 (delvis)
Innan ni rekvirerar behöver behörig företrädare (eller en person med fullmakt från denne) ansöka om att bli ombud. Tänk på att vara ute i god tid för att ansöka om att bli ombud.
Efter att er ombudsansökan beviljats och bidraget har utlysts kan ni rekvirera via e-tjänsten. Ni rekvirerar via webbformuläret som ni hittar genom att klicka på ”Rekvirera nu” för det specifika bidraget som ni hittar under rubriken ”öppna utlysningar” i inloggat läge.
Ni begär ut medlen genom att fylla i rekvisitionen i e-tjänsten.
Rekvirera nuTillgängliga medel för kommunerna att rekvirera är totalt 398 000 000 kronor.
Här finner du en lista över hur statsbidraget har fördelats mellan kommunerna:
Fördelningslista för 2025 (pdf)
I slutet av bidragsåret skickar Socialstyrelsen ut ett webbaserat återrapporteringsformulär via kommunens registratur. Återrapporteringsformuläret kommer i huvudsak att innehålla frågor om hur statsbidraget har använts, vilka aktiviteter som kommunen har genomfört och vilka resultat som har uppnåtts.
Socialstyrelsen rekommenderar att kommunen särredovisar de mottagna medlen på ett separat konto. Kommunen ska vid begäran från Socialstyrelsen kunna lämna in underlag som gör det möjligt för myndigheten att följa och kontrollera medlens användning avseende beviljat statsbidrag. Om kommunen inte kan inkomma med ett sådant underlag kan kommunen bli återbetalningsskyldig och Socialstyrelsen kan besluta att helt eller delvis kräva tillbaka bidraget.
Medel som inte har använts eller som inte har använts i enlighet med angivna villkor ska återbetalas till Socialstyrelsen. Ett sådant villkor är att återrapporteringen till Socialstyrelsen sker inom angiven tidsram. Socialstyrelsen fakturerar berörda bidragsmottagare.