Syftet med statsbidraget är att stimulera och främja verksamhet som utvecklar effektiva och kvalitativa regionala prehospitala akutsjukvårdslösningar för patienter med psykisk ohälsa eller suicidalitet.
Statsbidragets storlek för 2023 fastställs i regleringsbrevet till Socialstyrelsen i
december 2023. Statsbidraget för 2023 betalas ut under förutsättning att riksdagen avsätter medel till det.
Regioner som bedriver verksamhet som utvecklar den prehospitala akutsjukvården för patienter med psykisk ohälsa eller suicidalitet.
Statsbidraget regleras i förordningen (SFS 2021:18) om statsbidrag för utveckling av den prehospitala akutsjukvården för patienter med psykisk ohälsa.
Statsbidraget kan sökas för:
Bidraget får inte användas för kostnader som följer av regionens ordinarie verksamhet. Om det finns särskilda skäl, får statsbidrag även lämnas för sådana kostnader. Vid bedömningen av om bidraget ska lämnas i sådant fall ska behovet av förnyelsearbete inom regionens prehospitala akutsjukvård för patienter med psykisk ohälsa eller suicidalitet särskilt beaktas.
Statsbidraget som ska fördelas efter ansökan är totalt 46 miljoner kronor.
Redovisning av 2021 års statsbidrag
Socialstyrelsen beräknar att fatta beslut om bidrag senast juli 2023.
En region som har tagit emot bidrag ska senast den 30 april året efter det som bidraget avsåg lämna en redovisning till Socialstyrelsen om hur statsbidraget har använts. Medel som inte har förbrukats före den 31 december 2022 ska återbetalas. Socialstyrelsen kommer att fakturera berörda bidragsmottagare. Enligt förordningen ska Socialstyrelsens årliga redovisning lämnas till regeringen senast den 30 september. Den årliga redovisningen publiceras också på Socialstyrelsens webbplats.
Från och med uppföljningen av 2022 års medel kommer Socialstyrelsen endast att skicka ut webbformulär för återrapportering av statsbidrag till mottagarens registratur. Formulären kommer inte längre att skickas till kontaktpersonerna för respektive statsbidrag. Detta gäller för statsbidrag till kommuner, regioner, länsstyrelser och övriga myndigheter. Syftet med denna ändring är att säkerställa att mottagarna tar del av webbformulären och återrapporterar inom utsatt tidsfrist oavsett personalomsättning eller vid kontaktpersonens frånvaro.