Utbrottet av covid-19 har medfört att personer som deltar i daglig verksamhet kan vara hindrade att delta i verksamheten. Det kan bero på egen sjukdom eller sjukdom bland personalen. Det kan även bero på att kommunen med anledning av risken för smitta inte har möjlighet att erbjuda daglig verksamhet eller inte kan erbjuda verksamheten i den omfattning som normalt bedrivs.
För att bemöta detta ändras villkoren för bidraget vilket innebär att bidraget får användas till att betala ut dagpenning även om ingen verksamhet kan erbjudas eller att de som annars skulle delta i daglig verksamhet enligt LSS inte kan närvara på grund av smittorisk.
Uppdrag att förtydliga villkoren för stadsbidrag för habiliteringsersättning S2020/04097/SOF
Syftet med statsbidraget är att införa, bibehålla eller höja en låg dagpenning till dem som deltar i daglig verksamhet enligt LSS (habiliteringsersättning).
Medlen är avsedda för habiliteringsersättning och ska betalas via dagpenning utifrån deltagande i daglig verksamhet enligt LSS.
OBS! Notera att möjligheten att bibehålla en nivå på dagpenningen som tidigare höjts med hjälp av statsbidraget är ett nytt tillägg som kom i regleringsbrevet från 2019. Se anvisningarna för statsbidraget.
Samtliga kommuner.
Socialstyrelsen betalar ut medlen under 2022 och de kan användas till och med den 31 december 2022.
Rekvisition görs via Socialstyrelsens e-tjänst. Följ punkterna nedan stegvis:
Anvisningar habiliteringsersättning
Rekvirera nuSocialstyrelsen har 350 000 000 kronor att fördela. Se fördelningsnyckeln nedan.
Fördelningslista för habiliteringsersättning 2022
Kommuner som har tagit emot statsbidrag för 2022 ska senast våren 2023 skicka in en redovisning om hur medlen har använts. Vi kommer att skicka ut ett webbaserat återrapporteringsformulär till utsedd kontaktperson hos bidragsmottagaren.
Medel som inte har förbrukats före den 31 december 2022 ska återbetalas. Socialstyrelsen kommer att fakturera berörda bidragsmottagare.
Redovisning av 2020 års statsbidrag för habiliteringsersättning