Vad är syftet med statsbidraget?
Äldreomsorgslyftet ska stärka kompetensen inom den kommunalt finansierade vården och omsorgen om äldre genom att ge personal möjlighet att utbilda sig på arbetstid.
Vilka omfattas av statsbidraget?
Målgruppen för statsbidraget är den kommunalt finansierade äldreomsorgen. Anställda inom äldreomsorgen kan få studera inom ramen för Äldreomsorgslyftet på arbetstid.
Kommunen ska informera både de egna och privata utförarna inom äldreomsorgen om möjligheten att ta del av medlen. Det är kommunen som avgör hur medlen ska disponeras mellan verksamheterna.
Kan vi använda statsbidraget till personal inom LSS-verksamhet som studerar?
Målgruppen för Äldreomsorgslyftet är den kommunalt finansierade äldreomsorgen, men även personal på LSS-boenden som arbetar med boende äldre än 65 år, kan studera inom Äldreomsorgslyftet. Personal inom andra LSS-insatser än LSS-boende omfattas inte. Aktuella utbildningar är de som anges i Socialstyrelsens anvisningar och har relevans för arbetet med omsorgen om äldre.
Vad kan statsbidraget användas till?
Statsbidraget ska ersätta personalkostnader (lön och sociala avgifter) för arbetstid då den anställde studerar inom ramen för Äldreomsorgslyftet. Bidraget kan inte användas till några andra kostnader.
Vad menas med ”utbildningar där deltagarna kan utveckla kunskaper och förmågor som anges i Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2011:12) om grundläggande kunskaper hos personal som arbetar i socialtjänstens omsorg hos äldre eller uppnå kompetens som anges i Socialstyrelsens kompetensmål för undersköterskor”? Hur kan en sådan utbildning se ut? Hur omfattande behöver den vara? Måste det vara utbildning i kommunal regi?
Det kan vara både kortare och mer omfattande utbildningar. Till exempel skulle en kortare utbildning kunna behandla ett eller ett fåtal av de kompetensområden som anges i Socialstyrelsens kompetensmål för undersköterskor, medan en mer omfattande utbildning skulle kunna behandla flertalet eller alla kompetensområden.
Utbildningen måste inte vara i kommunal regi. Det går bra också med utbildning som ges av privata utförare och kurser som ges internt. Utbildningen ska uppfylla övriga kriterier, alltså att den har relevans för arbetet med vård och omsorg om äldre och att deltagaren antingen kan utveckla kunskaper och förmågor som anges i våra allmänna råd eller uppnå kompetens i kompetensmålen för undersköterskor.
När kan vi använda statsbidraget?
Statsbidraget ges som ersättning för personalkostnader under bidragsåret 1 januari – 31 december 2025. Medel som inte har använts senast den 31 december ska återbetalas till Socialstyrelsen.
Vilken form av anställning ger rätt till stöd?
Statsbidraget får användas till personalkostnader för såväl tillsvidareanställda som visstids- och timanställda medarbetare.
Vad menas med ny personal?
Ny personal är nyanställd personal eller personal som har varit anställd upp till 12 månader vid tidpunkten då statsbidraget tas i anspråk.
Vad menas med befintlig personal?
Befintlig personal är personal som har varit anställd längre än 12 månader vid tidpunkten då statsbidraget tas i anspråk.
Vad menas med första linjens chefer?
De chefer som avses är i första hand närmsta chef till operativ personal, exempelvis vård- och omsorgspersonal inklusive legitimerad personal.
Finns det krav på heltidsanställning efter avslutade studier?
Nej, Socialstyrelsen har inga krav på varken anställningsform eller omfattningen av anställdas arbete för att kommunen ska få statsbidraget. De anställdas villkor för anställningen ska följa av lag och kollektivavtal.
Kan vi använda statsbidraget till vikarier som ersätter anställda som deltar i utbildning?
Nej, statsbidraget ersätter personalkostnader för de som studerar inom Äldreomsorgslyftet.
När det gäller utbildning inom ramen för yrkeshögskolan, måste utbildningen leda till en yrkeshögskoleexamen för att stöd ska kunna beviljas?
Nej, det går också bra med andra utbildningar inom ramen för yrkeshögskolan, så länge de vänder sig till undersköterskor och har relevans för arbetet med vård och omsorg om äldre.
Vilka språkkurser kan läsas inom ramen för statsbidraget?
Följande språkstudier är godkända:
Svenska
- Kurser i svenska språket inom den kommunala vuxenutbildningen, till exempel i Sfi, Svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller Svenska som andraspråk på gymnasial nivå.
- Kurser i svenska i kombination med utbildning till undersköterska eller vårdbiträde. Det gäller oavsett nivå.
- Kurser i vårdsvenska. En sådan kurs kan utgå ifrån språkbedömningsstödet Språkförmåga i äldreomsorgen – underlag för bedömning och utveckling.
Minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska:
- Kurser via exempelvis kommunal vuxenskola, folkhögskola eller universitet, eller annan kompetenshöjande insats. Det gäller arbetsplatser där ett väsentligt behov finns. Det kan till exempel finnas behov av att personal får grundläggande kunskaper i ett minoritetsspråk, på ett särskilt boende där det finns boende med minoritetsspråket som modersmål.
Svenskt teckenspråk:
- Kurser via exempelvis kommunal vuxenskola, folkhögskola eller universitet, eller annan kompetenshöjande insats. Det gäller arbetsplatser där ett väsentligt behov finns. Det kan till exempel finnas behov av att personal får grundläggande kunskaper i det svenska teckenspråket, på ett särskilt boende där det finns boende med det svenska teckenspråket som modersmål.
Vilka utbildningar för chefer är aktuella inom Äldreomsorgslyftet?
• Ledarskapsutbildning på högskolenivå. Det är kommunerna som ska göra en bedömning av vilka kurser som är aktuella. Det går att ta vägledning av innehållet i Socialstyrelsens tidigare nationella ledarskapsutbildning.
• Utbildning för chefer om en språkutvecklande arbetsplats via Vård- och omsorgscollege.
Kan vi använda statsbidraget till utbildning inom välfärdsteknik, t.ex. till välfärdstekniksamordnare?
Ja, anställda inom äldreomsorgen kan gå sådan utbildning inom ramen för Äldreomsorgslyftet.
Kan vi använda statsbidraget till en undersköterska som ska studera till Silviasyster?
Ja. Statsbidraget ersätter då personalkostnaden för den som studerar.
Kan vi använda statsbidraget för anställda som har en påbörjad undersköterskeutbildning?
Ja, statsbidraget kan användas till lönekostnader för personal som redan påbörjat sina studier och som läser kompletterande delar av utbildningen.
Är det endast anställda utan vårdutbildning som omfattas?
Nej, statsbidraget kan användas till personalkostnader även för personal som har en utbildning sedan tidigare och som behöver gå kompetenshöjande utbildning för sitt arbete inom äldreomsorgen.
Finns det krav på att medarbetare som studerar inom Äldreomsorgslyftet ska arbeta i en viss omfattning?
Nej, Socialstyrelsen ställer inte krav på att de som studerar ska arbeta i en särskild omfattning.
Finns det krav på att medarbetare som studerar inom Äldreomsorgslyftet ska studera en viss procent, t.ex. 25 % eller 50 %?
Nej, Socialstyrelsen ställer inte krav på att de som studerar ska studera i en särskild omfattning.
Kan vi använda statsbidraget till administrativa kostnader?
Nej, statsbidraget får endast användas till personalkostnader för den arbetstid då personal är frånvarande för studier.
Kan vi använda statsbidraget till kringkostnader, t.ex. litteratur, resor, kost och logi?
Nej.
Kan vi använda statsbidraget till utbildningsanordnares kostnader eller till att köpa utbildning?
Nej. Det finns ett annat statsbidrag till kommunerna som kan användas till bland annat kompetensutveckling; statsbidrag för att säkerställa en god vård och omsorg av äldre personer.
Kan statsbidraget användas till valideringskostnader?
Ja, statsbidraget får användas för att täcka lönekostnader för den tid som den anställdas kunskaper och kompetenser kartläggs och bedöms.
Kan statsbidraget användas till undersköterskor som vidareutbildar sig till sjuksköterska?
Nej, utbildning till sjuksköterska omfattas inte av Äldreomsorgslyftet.