Syftet är att göra det möjligt för fler undersköterskor att via yrkeshögskolan utbilda sig till specialistundersköterskor med fokus på äldrevård och demensvård. Specialistundersköterskor är en viktig länk mellan undersköterskan och sjuksköterskan, och kan i den rollen avlasta sjuksköterskorna inom äldreomsorgen.
Samtliga kommuner
Medlen får användas till att undersköterskor anställda inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre ska utbilda sig inom yrkeshögskolan till specialistundersköterskor med fokus på vård och omsorg om äldre och vård och omsorg om personer med demenssjukdom.
Studierna ska bedrivas på deltid vid sidan av jobbet som undersköterska med 70 procent lön varav statsbidraget står för 20 procent av lönen och arbetsgivaren för 50 av den ursprungliga lönen. Kommuner får inte använda medel som rekvirerats inom Äldreomsorgslyftet för samma person och utbildning som finansieras av denna satsning.
Det är enbart möjligt att rekvirera medel för lönekostnader till utbildningar inom yrkeshögskolan.
Kommuner får inte använda medel som rekvirerats inom Äldreomsorgslyftet för samma person och utbildning som finansieras av denna satsning.
Belopp per kommun framgår av fördelningsnyckeln.
Läs om villkoren i anvisningarna och regeringsbeslutet den 27 maj 2021.
1:19 (S2021/04604 (delvis))
Regeringsbeslut den 27 maj 2021 nr 1:19 (S2021/04604 (delvis))
Anvisningar
Rekvisitionen ska ha kommit in till myndigheten senast den 2 oktober 2023 och
betalas ut löpande.
Rekvisition görs via Socialstyrelsens e-tjänst. Följ punkterna nedan stegvis:
Medlen omfattar totalt 45 600 000 kronor för 2023. Av fördelningsnyckeln framgår hur stort belopp som varje kommun kan rekvirera.
Medlen får användas fram till 31 december 2023.
Rekvisition görs via Socialstyrelsens e-tjänst senast den 2 oktober 2023. Endast
en rekvisition per kommun.
Varje kommun ska senast den 30 april året efter bidragsåret återrapportera hur medlen har använts. Socialstyrelsen skickar i mars ett webbaserat återrapporteringsformulär till kommunens registratur. E-postadresserna hämtas från SKR:s öppna data om kommuner och regioner).
Formuläret kommer till exempel att innehålla frågor om hur många personer som utbildar sig till specialistundersköterska och inom vilket/vilka specialistområde/specialistområden.
Rekvirerade medel kommer inte att återkrävas.