Handikapporganisationer

Utlysningsdatum: 2024-06-26
Sista ansökningsdag: 2024-09-15
Tid kvar att ansöka: Stängt för ansökan

Prenumerera på socialstyrelsens nyhetsbrev

Syfte med statsbidraget

Statsbidraget finns för att stödja funktionshindersorganisationers arbete för full delaktighet och jämlikhet i samhället för personer med funktionsnedsättningar.

Vilka som kan ansöka

Riksorganisationer som arbetar för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättningar och som bevakar deras intressen. Medlemmarna i organisationen ska vara personer som på grund av varaktig funktionsnedsättning möter stora svårigheter i det dagliga livet. 

Organisationer ska även

  • verka för förändringar inom ett flertal samhällsområden av betydelse för personer med funktionsnedsättningar,
  • vara demokratiskt uppbyggd,
  • vara partipolitiskt och religiöst obunden,
  • ha en riksomfattande organisation med ett lokalt eller regionalt förankrat föreningsliv i minst tio län,
  • ha bedrivit verksamhet under minst två år samt
  • ha minst 500 medlemmar

Läs mer om bidraget i förordningen (SFS 2000:7) och föreskriften SOSFS 2009:8).

Villkor för ansökan

Förutsättningarna för statsbidraget anges i förordningen (SFS 2000:7) och föreskriften SOSFS 2009:8). Ansökan görs via Socialstyrelsens e-tjänst.

För att kunna ansöka om statsbidrag i e-tjänsten måste organisationen ha ett godkänt ombud.

Anvisningar

Mer om ombudsansökan

Ansök nu

 

Frågor och svar

Ansökan

Hur går det till när Socialstyrelsen bedömer inkomna ansökningshandlingar?

Myndigheten granskar att all formalia är inkommen och korrekt i inkomna ansökningshandlingar.
En utsedd bedömningsgrupp (som granskar formalia, juridik samt expertis inom sakområdet) tar del av inkommen ansökan och tillhörande bilagor från respektive organisation. Respektive ansökningsärendes bedöms gemensamt av bedömningsgruppen. Vid behov begärs kompletteringar till ärendet från sökande organisation, t.ex. om oklarheter finns eller uppgift saknas som behövs för bedömning.

När öppnar ansökningsformuläret?

Ansökan öppnar i vår e-tjänst i slutet av våren (maj-juni). Information om utlysning kommer att gå ut i vårt nyhetsbrev.

Kan man ladda ner formulären för revisorsintygen?

Rätt version av formulär för revisorsintyg kommer finnas tillgängliga på webbsidan, i samband med att ansökan finns öppen i vår e-tjänst.

Vilka bilagor är obligatoriska till ansökan?

  1. Organisationens gällande stadgar
  2. Undertecknat årsmötesprotokoll för närmast föregående räkenskapsår
  3. Handlingar som visar vem som har rätt att företräda organisationen
  4. Fastställd verksamhetsberättelse (verksamhetsberättelsen får max vara två år gammal)
  5. Fastställd balans- och resultaträkning (balans- och resultaträkning får vara max två år gammal)
  6. Fastställd revisionsberättelse (revisionsberättelsen får max vara två år gammal)
  7. Intyg från revisor om lokala och regionala föreningar
  8. Intyg från revisor om medlemsantal

Kan obligatorisk bilaga bifogas till ansökan efter sista ansökningsdag?

Ja, det går bra att komplettera med bilagor i efterhand.

Men då bilagefälten är tvingande att ladda upp någonting i så bifogas istället ett Word-dokument som innehåller en förklaring om vad till ansökan som kommer kompletteras i efterhand och när kompletteringen kommer.
Ladda upp det beskrivande dokumentet i fältet för den bilaga som organisationen avser inkomma med senare.

Godkänner Socialstyrelsen att bifogade bilagor (t.ex. revisorsintyg) är signerade digitalt

Ja, digitala signaturer är ok.

Godkänner Socialstyrelsen att revisor intygar medlemsantal och föreningsantal genom revisorers standardrapporter?

Ja, de standardiserade rapporter som finns för revisorer godkänns som intyg av medlemsantal och föreningsantal.

Vilket årsmötesprotokoll ska bifogas ansökan, d.v.s. från vilket år?

Bifoga ert senaste och undertecknade protokoll till er ansökan. Det får vara max två år gammalt.

Är det konstituerande styrelsemötesprotokoll och eller årsmötesprotokoll som ska bifogas ansökan?

Sedan några år tillbaka är det inte obligatoriskt att bifoga konstituerande styrelsemötesprotokoll när ansökan sker via e-tjänsten från en behörig företrädare hos organisationen. Senaste, undertecknade årsmötesprotokoll (dock max två år gammalt) ska bifogas ansökan.

Medlemskap

Är stödmedlemskap bidragsberättigat?

Nej, ett stödmedlemskap av medlemmar som inte betalar medlemsavgift kan inte räknas in som bidragsberättigande. En bidragsberättigad medlem i en funktionshindersorganisation avser en fysisk person som har betalat en fastställd medlemsavgift till organisationen.

Vad menas med ”övriga medlemmar”?

Med övriga medlemmar menas betalande medlemmar som inte faller inom någon av kategorierna egen funktionsnedsättning eller närstående till personer med funktionsnedsättning.

Vad menas med att ”medlemmar som är närstående till personer med funktionshinder i vissa fall kan vara underlag för del av statsbidraget som avser medlemmar”?

Om organisationens verksamhet rör barn eller personer som har funktionsnedsättning som gör det särskilt svårt för dem att själva handha sina angelägenheter som medlemmar och ta till vara sina rättigheter kan organisationen till övervägande del bestå av närstående till personer med funktionsnedsättning.

Vad menas med ”övervägande del” i formuleringen i förordningen om att en organisation ska ha medlemmar som till övervägande del är personer med varaktiga och funktionshinder möter stora svårigheter i det dagliga livet?

Enligt dom från kammarrätten i Stockholm (Mål nr 9208–18) ska ”övervägande del” förstås som "mer än hälften".

Vi har medlemmar som själva har funktionsnedsättning och medlemmar som är medlemmar för att de stöder våra frågor. Vi har också en del närstående som är medlemmar, men då ofta betalar ett rabatterat pris för sitt medlemskap. Nu funderar vi på att skapa en ny kategori medlemmar som vi kan kalla "digitala medlemmar" eller "stödmedlemmar". Dessa medlemmar ska vara de som stöder vår sak men kanske inte vill ha kallelser till möten och all information som går ut från föreningarna. De kan vara drabbade eller närstående eller bara vilja stödja. De kommer vi inte fråga efter. Min fråga är hur de olika medlemmarna kan kategoriseras när vi söker statsbidrag från Socialstyrelsen?

Enligt beskrivningen låter det som att den nya kategorin av medlemmar skulle hamna under kategorin ”övriga medlemmar”. Alltså varken ”egen funktionsnedsättning” eller ”närstående”. Detta under förutsättning att de betalar en medlemsavgift. För att statsbidrag ska kunna beviljas enligt gällande förordning behöver övervägande del, alltså med är 50 % av organisationens betalande medlemmar, ha egen funktionsnedsättning. Undantag från detta kan göras om organisationens verksamhet rör barn eller personer som har funktionsnedsättning som gör det särskilt svårt för dem att handha sina angelägenheter. En medlem som inte betalar medlemsavgift kan inte räknas in som medlem i ansökan om statsbidrag till funktionshindersorganisationer. Däremot står det organisationen fritt att ha hur många icke-betalande medlemmar som helst. Så länge övervägande del av organisationers medlemmar har en egen funktionsnedsättning kan samtliga medlemmar som betalar medlemsavgift tas upp som medlemmar.

Vad menas med ”synnerliga skäl” för att beviljas statsbidraget även om organisationen inte har minst 500 betalande medlemmar?

Om en organisation anser att de föreligger synnerliga skäl, trots att man inte har 500 betalande medlemmar och därmed inte uppfyller kraven, behöver det tydligt framgå i ansökan vad det då finns för grund till att synnerliga skäl anses vara aktuellt. T.ex. att det inte finns någon annan organisation som representerar en grupp människor som, på grund av speciella omständigheter, har ett mycket stort behov av en egen organisation och där sammanslagning med en annan organisation inte är möjlig.

Hur mycket kan organisationen erhålla i bidrag per medlem?

En bidragsberättigad medlem i en funktionshindersorganisation avser en fysisk person som har betalat en fastställd medlemsavgift till organisationen. Varje funktionshindersorganisation (som beviljas statsbidrag) ska tilldelas ett medlemsbidrag som baserar sig på ett lika stort belopp för varje medlem i organisationerna.

Kan en blivande medlem räknas in i medlemsunderlaget vid ansökan?

Nej, medlem i en funktionshindersorganisation som är en fysisk person och som har betalat en fastställd medlemsavgift till organisationen per den 31 december året före det år ansökan lämnas är bidragsberättigad. Medlemmar som inte betalat medlemsavgift kan inte räknas in som bidragsberättigade.
Revisorsintyg avseende medlemsantal ska styrka antalet betalande medlemmar och är obligatoriska att bifoga ansökan.

Hur stor ska en medlemsavgift vara?

Funktionshindersorganisationer har rätt att ta ut vilka avgifter de vill, men det bör vara en lämplig avvägning av storleken på avgifter i förhållande till storleken på bidrag för varje medlem. Organisationers medlemmar som inte betalat medlemsavgift är inte bidragsberättigade för statsbidraget.

Kan brukarföreningar räknas som riksorganisationens medlemmar och därmed vara bidragsberättigade?

Nej, en förening kan inte räknas som medlem. En medlem är en fysisk person som har betalat en fastställd medlemsavgift till organisationen.

Föreningar

Kan en organisation beviljas bidrag om den har 9 regionala föreningar, men där någon/några av dessa omfattar ett eller flera län?

En riksomfattande organisation med ett lokalt eller regionalt förankrat föreningsliv i minst tio län kan beviljas statsbidrag. En organisation med representation i färre län än tio kan åberopa synnerliga skäl och ska då ge en förklaring till det. Därefter prövas ansökan utifrån åberopandet av synnerliga skäl och den tillhörande förklaringen som beskrivits av sökande organisation.

Kan regionala föreningar vara berättigade till detta statsbidrag?

En regional organisation/förening kan inte beviljas detta statsbidrag. Enligt gällande förordning är statsbidraget ett organisationsbidrag som är avsett för riksomfattande organisationer med ett lokalt eller regionalt förankrat föreningsliv i minst tio län.

Vad menas med ”synnerliga skäl” för att beviljas statsbidraget även om organisationen inte har lokalt eller regionalt förankrat föreningsliv i minst tio län?

Om en organisation anser att de föreligger synnerliga skäl, trots att man inte är rikstäckande och eller har föreningar som inte uppfyller kraven, behöver det tydligt framgå i ansökan vad det då finns för grund till att synnerliga skäl anses vara aktuellt. T.ex. att det inte finns någon annan organisation som representerar en grupp människor som, på grund av speciella omständigheter, har ett mycket stort behov av en egen organisation och där sammanslagning med en annan organisation inte är möjlig.

Kan ni specificera lokala respektive regionala föreningar?

Med lokalt förankrat föreningsliv avses att det finns en eller flera föreningar som bedriver verksamhet inom ett lokalt avgränsat geografiskt område. Med regionalt förankrat föreningsliv avses att det finns en eller flera föreningar som bedriver verksamhet inom ett regionalt avgränsat geografiskt område.

Medelsanvändning

Skall organisationsbidraget användas under det kalenderår som det utbetalas?

Ja, organisationsbidrag till funktionshindersorganisationer avser kalenderår, d.v.s. 1 januari– 31 december.

Om organisationsbidraget inte används ska det då återbetalas?

Nej, men om det på något sätt framkommer att oriktiga eller ofullständiga uppgifter har angetts vid ansökan eller andra oegentligheter fastställts får Socialstyrelsen, i enlighet med gällande förordning, besluta att ett utbetalat bidrag ska betalas tillbaka.
Organisationsbidragets syfte är inte menat för att en viss genomförd insats sker under kalenderåret, utan syftar till att beviljade mottagare löpande och brett arbetar med och driver frågor som ska gynna och förbättra förutsättningar för sina målgrupper.

Om en organisation har beviljats annat statsbidrag, är det då inte berättigat statsbidrag till funktionshindersorganisationer?

Svar: En organisation som beviljats detta statsbidrag kan även motta andra statsbidrag. Statsbidrag till funktionshindersorganisationer är ett organisationsbidrag (d.v.s. bidraget avgränsas inte till särskilda verksamheter) och dess syfte är att stödja funktionshindersorganisationer i deras arbete för full delaktighet och jämlikhet i samhället för personer med funktionsnedsättning samt för att förbättra livsvillkoren för dem och bevaka medlemmarnas intressen.

Beslut

Kan man få sammanställning över de organisationer som beviljats statsbidrag under ett verksamhetsår?

Ja, på Socialstyrelsens webbsida finns den senaste fördelningslistan publicerad.
Granskning

Vad ska revisorn tänka på vid sin granskning av underlagen inför att skriva under revisorsintygen?

I revisorsintyg om antal föreningar ska revisorn intyga att:
- Med lokalt förankrat föreningsliv (lokala föreningar) avses att det finns en eller flera föreningar som bedriver verksamhet inom ett lokalt avgränsat geografiskt område.
- Med regionalt förankrat föreningsliv (regionala föreningar) avses att det finns en eller flera föreningar som bedriver verksamhet inom ett regionalt avgränsat geografiskt område.
För både lokalt och regionalt förankrat föreningsliv gäller även att föreningen eller föreningarna
- finns upptagna i ett register hos riksorganisationen,
- har antagit stadgar,
- har utsett en styrelse,
- är demokratiskt uppbyggda,
- är partipolitiskt och religiöst obundna,
- har minst tio medlemmar bosatta inom föreningens verksamhetsområde, och
- kan styrka sin verksamhet med verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse för året närmast före det år ansökan lämnas.

I revisorsintyg om antal medlemmar ska revisorn intyga antal betalande medlemmar. Med medlem avses en fysisk person som till organisationen betalat fastställd medlemsavgift.

Vilka krav från Socialstyrelsen finns vad gäller våra föreningars rapportering till oss för att vi ska beviljas statsbidrag, d.v.s. vilken dokumentation behöver vi ta in från föreningarna?

Organisationen ska vid ansökan bifoga två revisorsintyg som styrker antalet lokala och regionala föreningar och antalet medlemmar. Socialstyrelsen ställer inga ytterligare krav på hur samarbetet mellan riksorganisationen och de lokala/regionala föreningar sker. Naturligtvis ska riksorganisationen uppfylla övriga villkor i förordningen och föreskriften.

Vilka krav ställer Socialstyrelsen på revisor som ska intyga medlems- och föreningsantal?

Socialstyrelsen godkänner intyg som utfärdats av auktoriserad, godkänd eller förtroendevald revisor.

Organisationsbidrag, allmänt

Vad består statsbidrag till funktionshindersorganisationer av?

Svar: För de funktionshindersorganisationer som uppfyller kriterierna för statsbidrag kan medel lämnas i form av:

  • Grundbidrag: Samma summa till alla som beviljas bidrag, dvs 550 000 kronor.
  • Medlemsbidrag*: Fördelningen baserar sig på ett lika stort belopp för varje betalande medlem i organisationen.
  • Föreningsbidrag*: Varje organisation tilldelas ett föreningsbidrag som baserar sig på ett lika stort belopp för varje lokal och regional förening.
  • Merkostnadsbidrag: En organisation kan tilldelas merkostnadsbidrag som bygger på antalet medlemmar.
  • Medel för samarbete*: En organisation ska för att beviljas medel för samarbete delta i ett organiserat samarbete på nationell nivå under bidragsåret.
    *) Summan kan variera i viss mån från år till år. Det beror bl.a. på hur många organisationer som ska dela på det sammanlagda beloppet.

• Vad krävs för att få del av samarbetsmedel?

Att organisationen är medlem hos och har ett organiserat samarbete med den/de rikstäckande paraplyorganisationer som blivit godkända av Socialstyrelsen (med egna stadgar och organisationsnummer).
Funktionsrätt Sverige är en samarbetsorganisation som det beviljas samarbetsmedel för.

Varför använder Socialstyrelsen begreppet ”handikapporganisationer” när myndigheten själva uppger i er Termdatabank att ni avråder från termen handikapp?

Orsaken till att Socialstyrelsen använder sig av begreppet ”Statsbidrag till handikapporganisationer” beror på att den gällande förordningen för statsbidraget heter förordning (2000:7) om statsbidrag till handikapporganisationer. Det är viktigt att Socialstyrelsen hänvisar till den aktuella regleringen korrekt, så att den som vill lätt kan hitta förordningen.

När kan man beviljas undantag från grundkraven i enlighet med gällande förordning?

Det finns två undantagsregler i gällande förordning:

  1. Om medlemmarna till övervägande del består av närstående till personer med funktionsnedsättning, enligt § 2, kan organisationen beviljas undantag.
  2. Om organisationen inte uppfyller krav enligt §3, punkterna 4-6 kan organisationen beviljas undantag utifrån synnerliga skäl.

Måste en bidragsmottagande organisation ha tillgänglighetsanpassade lokaler när de representerar en grupp som ingår inom funktionshindersorganisations verksamhetsområde?

Nej, det finns inga sådana krav som är kopplat till statsbidraget till funktionshindersorganisationer

Kan Socialstyrelsen ge förhandsbesked om en organisation kan beviljas statsbidrag innan en ansökan skickas in?

Nej, Socialstyrelsen kan inte på förhand säga om någon organisation kommer beviljas statsbidrag.

Återrapportering

Kan man få tillgång till det återrapporteringsformulär som ska användas för utbetalat statsbidrag till funktionshindersorganisationer?

Socialstyrelsen skickar ut återrapporteringsformulär vid årsskiftet till samtliga organisationer som beviljats statsbidrag för föregående verksamhetsår.

Socialstyrelsens e-tjänst för statsbidragsansökningar

Vi har problem med eller fråga om Socialstyrelsens e-tjänst, hur får vi hjälp?

På socialstyrelsens webb för statsbidrag, Vanliga frågor och svar - Socialstyrelsen, kan ni se vanligt förekommande frågor och svar kopplat till myndighetens e-tjänst. Ni kan också mejla er fråga eller synpunkt till e-tjanst.statsbidrag@socialstyrelsen.se.

Ladda ner:

Revisorsintyg, antal föreningar

Revisorsintyg, antal medlemmar

Beslut om fördelning för 2025

Samtliga sökande får sitt beslut i början av 2025.

Fördelningslista 2024

Återrapportering till Socialstyrelsen

Bidragsmottagare ska året efter bidragsåret återrapportera hur statsbidraget har använts.

Statsbidrag som inte använts i enlighet med angivna villkor ska återbetalas till Socialstyrelsen.

Kontakt

Funktionshindersorganisationer