Vi ser över vår kommunikation om statsbidrag, och kommer att sluta med mejlutskick vid utlysningar och påminnelser. Håll dig i stället uppdaterad via statsbidragskalendern och bidragens webbsidor.
Vi ser över vår kommunikation om statsbidrag, och kommer att sluta med mejlutskick vid utlysningar och påminnelser. Håll dig i stället uppdaterad via statsbidragskalendern och bidragens webbsidor.
Socialstyrelsen har beslutat att fördela 158 500 000 kronor per bidragsår till kvinno- och tjejjourer och andra ideella organisationer inom brottsofferområdet. En tredjedel av det totala anslaget har fördelats som organisationsbidrag till lokala organisationer.
De organisationer som beviljats medel för 2025 kommer få dessa utbetalade i januari 2025.
Medel för bidragsår 2024 betalas ut inom 2- 3 veckor på det bankgiro eller plusgiro som ni har angett i er ansökan.
Socialstyrelsen gör alltid en helhetsbedömning av respektive ansökan. Vid bedömning av inkomna ansökningar om verksamhetsbidrag har Socialstyrelsen bland annat bedömt:
För att omfattas av förordningen behöver organisationen i sin verksamhet ha huvudsakligt ändamål inom någon av de områden som anges i förordningen. Vissa organisationer har fått avslag då de ej bedöms uppfylla villkoret om att verksamheten som bedrivs av organisationen ska ha ett huvudsakligt ändamål inom förordningens områden. När det gäller huvudsakligt ändamål görs alltid en individuell bedömning
Syftet med bidraget är att stärka det civila samhällets möjligheter att, genom sådan verksamhet som avses i 1 § förordning (2022:257) om statsbidrag till kvinno- och tjejjourer och vissa andra ideella organisationer inom brottsofferområdet, bidra till att förbättra levnadsvillkoren för dem som har utsatts eller riskerar att utsättas för våld.
Statsbidraget avser år 2024 och 2025 och fördelas under förutsättning att riksdagen beviljar medel för ändamålet.
En ansökan får avslås om sökanden har fått annat statsbidrag för samma verksamhet som en ansökan enligt denna förordning avser. Med statsbidrag jämställs exempelvis bidrag som lämnas enligt förordningen (1994:426) om brottsofferfond.
Målgruppen är kvinno- och tjejjourer och andra ideella organisationer som bedriver verksamhet med huvudsakligt ändamål att arbeta förebyggande eller motverkande eller att stödja eller förbättra situationen för brottsoffer, inom ett eller flera av följande områden:
Lokala organisationer som bedriver verksamhet som är lokalt förankrad. Lokala organisationer kan ansöka om både organisations- och verksamhetsbidrag.
Verksamhetsbidrag lämnas till riksorganisationer för insatser som stöder organisationernas lokala, regionala eller samordnande arbete. Med riksorganisation avses att den ideella organisationen har en riksomfattande organisation med en lokalt eller regionalt förankrad verksamhet.
Verksamhetsbidrag lämnas också till organisationer som bedriver verksamhet av riksintresse för att främja nationella insatser som stöder förutsättningarna för sådan verksamhet som avses i 1 § förordningen (2022:257). Med riksintresse avses att organisationen bedriver en verksamhet som är av allmänt intresse för hela samhället och inte endast lokalt. Det kan till exempel vara en verksamhet som är riktad till en särskild målgrupp eller en organisation som har en speciell kompetens med nära anknytning till syftet för statsbidraget.
Ansökan görs i Socialstyrelsens e-tjänst. För att kunna ansöka om statsbidrag i e-tjänsten måste den ideella föreningen eller stiftelsen ha ett godkänt ombud.
Mer om ombudsansökan.
Sista ansökningsdag för bidragsår 2024 och 2025 är 3 oktober 2023.
Ansökan öppnar 15 juni 2023
Ett beslut om bidrag kan avse en tidsperiod om två år. Om det finns skäl för det kan ett beslut om bidrag i stället avse ett år. Socialstyrelsen planerar att betala ut medlen för 2024 under första kvartalet 2024. Medlen för bidragsår 2024 kan användas till och med den 31 december 2024 och medlen för bidragsår 2025 till och med 31 december 2025. Socialstyrelsens planering är att de organisationer som beviljats medel för 2025 ska få dessa i januari 2025.
Samtliga sökande får beslut första kvartalet 2024. Medel betalas ut så snart som möjligt på det bankgiro eller plusgiro som ni har angett i er ansökan.
Om organisationen mottagit statsbidrag som överstigit fem prisbasbelopp, ska en granskning göras av en auktoriserad eller godkänd revisor. Granskningsintyget bifogas med återrapporteringen. Nedan kan ni läsa mer i vägledningen till revisorer.
Vägledning för kvalificerad revisor inför granskning av beviljat statsbidrag.
Bidragsmottagare ska senast den 30 april året efter bidragsåret återrapportera hur medlen har använts. Socialstyrelsen skickar cirka den 18 mars en länk till ett webbaserat återrapporteringsformulär till utsedd kontaktperson hos bidragsmottagaren. Meddela Socialstyrelsen om kontaktuppgifterna ändras under bidragsåret.
Medel som inte har använts eller som inte har använts i enlighet med angivna villkor ska återbetalas till Socialstyrelsen. Ett sådant villkor är att återrapporteringen till Socialstyrelsen sker inom angiven tidsram. Socialstyrelsen fakturerar berörda bidragsmottagare.
Ny modell för statsbidrag till vissa ideella organisationer inom brottsofferområdet