Syftet med statsbidraget är att minska risken för barn och unga att dras in i eller på andra sätt drabbas av kriminalitet.
Medlen är avsedda för att utveckla samverkan mellan aktörer i lokalsamhället såsom socialtjänst, polis och skola. Medlen kan även användas för att förstärka och komplettera kommunens brottsförebyggande arbete, öka tillgängligheten i socialtjänstens verksamheter gentemot barn och unga, till exempel i form av fler fältarbetare. Statsbidraget kan främja eller förstärka befintlig verksamhet och bidra till en mer strukturerad samverkan mellan exempelvis socialtjänst, skola och polis på individnivå kring barn och unga som hamnat i eller riskerar att hamna i en kriminell livsstil.
Medlen fördelas efter rekvisition till de kommuner som omfattas av Polismyndighetens lägesbild över utsatta områden.
Socialstyrelsen betalar ut medlen under 2022 och de kan användas till och med den 31 december 2022.
Rekvisition görs via Socialstyrelsens e-tjänst. Följ punkterna nedan stegvis:
Kommuner som har rätt att rekvirera medel kan göra det till och med den 1 Juni 2022.
Bidragsmottagare ska senast den 28 januari 2023 återrapportera hur medlen har använts. I slutet av bidragsåret skickar vi ut ett webbaserat återrapporteringsformulär till den kontaktperson ni uppgav i samband med rekvisitionen. Meddela oss därför om kontaktuppgifterna ändras under bidragsåret. Återrapporteringsformuläret kommer i huvudsak att innehålla frågor om hur statsbidraget har använts, vilka aktiviteter som kommunen har genomfört och vilka resultat som har uppnåtts.
Medel som inte har använts eller som inte har använts i enlighet med angivna villkor ska återbetalas. Ett villkor är att återrapporteringen sker inom den angivna tidsramen. Om ni inte har använt hela beloppet till och med den 31 december 2022 ska ni återbetala återstoden till Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fakturerar berörda mottagare.
Regeringens långsiktiga strategi för att minska och motverka segregation.
Polisens lägesbild: Lägesbild för utvecklingen i utsatta områden